tisdag 15 november 2011

Mammagrupp

Det där med mammagrupper är ett rätt intressant fenomen. Att fösa ihop ett gäng nyförlösta förstagångsmammor med deras månadsgamla skatter tillsammans med en BVC-kvinna (tant). Prata amning, mat, sömn, förlossningar och låta de stolta mödrarna diskutera sina upplevelser. Det kändes till en början lite märkligt men det fyllde sin funktion. Eftersom jag var bland de första i bekantskapskretsen att få barn kunde jag frossa i bebisprat med mammagruppen och prata om annat med mina icke-ammande vänner, vilket var skönt för alla parter.

Vi var ett gäng mammor från gruppen som började träffas och gå promenader tillsammans en gång i veckan utöver BVC-träffarna. Det ledde till fika och hemma-hos-lek när barnen blev lite större och inte längre ville sitta i vagnarna. När barnen fyllde ett år hade vi gemensam födelsedagspicknick och den traditionen höll vi fast vid i sex år. Efter det att alla börjat jobba och fått sitt andra, och vissa sitt tredje, barn fortsatte vi att träffas några gånger per år, men nu utan barn. Och än idag, drygt åtta år efter att vi för första gången träffades på BVC, ses vi mammor lite då och då. Vi är väldigt olika som människor och om vi inte hade fått barn samtidigt hade vi säkerligen aldrig träffats och valt varandra. Men det är något speciellt med att vi lärde känna och blottade oss för varandra i den nya och sköra situation vi alla befann oss i.

Så vi fortsätter hålla kontakten. Ikväll har jag varit på en trevlig middag tillsammans med dessa mammor. Ätit gott, pratat och skrattat. Och även om vi inte längre pratar barn på samma sätt som innan så hittar vi samtalsämnen och beröringspunkter som jag inte delar med några andra. Härligt på nåt sätt.

Och vi pratar redan om att vi ska ha ett kalas när vi firar 10-års jubileum om 1,5 år!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar